Uniunea Europeană va sancționa 15-20 de oficiali ai regimului Aleksandr Lukaşenko. Este vorba despre oficiali responsabili de fraude electorale şi de acţiuni de reprimare, spune un oficial european de rang înalt citat de publicația franceză Le Figaro.
După reuniunea miniştrilor de Externe din ţările UE desfăşurată pe 14 august, oficialii de la Bruxelles elaborează o listă cu numele oficialilor belaruşi care urmează să fie sancţionaţi.
Lista ar urma să includă 15-20 de nume, a declarat un oficial UE de rang înalt, sub protecţia anonimatului.
Miniştrii de Externe din ţările europene vor aproba lista în principiu joi sau vineri.
Uniunea Europeană încearcă să îl convingă pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, să intervină pentru a-l impulsiona pe omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, să accepte soluţionarea crizei prin dialog.
Svetlana Tihanovskaia, principalul adversar al lui Aleksandr Lukaşenko în scrutinul prezidenţial controversat desfăşurat recent în Belarus, a declarat marţi că în Belarus are loc o „revoluţie paşnică”.
Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.
Liderii europeni, în special președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au încercat în același timp să-l convingă pe președintele Vladimir Putin să-și folosească influența asupra lui Alexander Lukaşenko pentru o soluție pașnică în cazul crizei existente.
După ce s-a îndepărtat de Kremlin, Lukaşenko caută acum sprijin din partea Moscovei, a menționat oficialul european, complicând eforturile europene.
Svetlana Tihanovskaia, fosta contracandidată a lui Alexander Lukașenko de la alegerile prezidențiale din Belarus, a afirmat că în Belarus are loc o „revoluţie paşnică”. Tihanovskaia subliniază că mişcările de protest împotriva lui Aleksandr Lukaşenko au atins a treia săptămână, informează AFP.
”Suntem totuşi o majoritate. O revoluţie paşnică este în curs. Nu este o revoluţie geopolitică, este o revoluţie democratică”, a afirmat Tihanovskaia – care este la Vilnius – în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul reuniunii AFET.